Inkompetenta lärare i Falun omskolas

Falukommun betalar lärare för att de ska sluta på sina jobb. Det här gäller lärare som är olämpliga och som inte längre gör ett bra jobb. De kan istället få ett erbjudande om omskolning av skolkontoret i Falun. Svante Hanses är chef på skolkontoret och han säger att det handlar om att få en ny chans.

– Inom alla yrkes kategorier kan utvecklingen springa ifrån en anställd och det vore konstigt om inte någon enstaka lärare kunde hamna i ett sånt läge, säger Svante Hanses.

En del lärare passar inte längre inom yrket och de är de dåliga lärarna som erbjuds att utbilda sig i högst ett och ett halvt år med full lön. En vinst både för elever och för kommunen, trots en kostnad på uppskattningsvis runt en miljon kronor.

– Det handlar ju om vad vi som arbetsgivare kan bidra med för att man ska kunna ha en fortsatt anställning, kanske inte hos oss, säger Svante Hanses.

Kostnaden för omskolning är en kostnad som få andra kommuner i Dalarna är beredda att ta. De flesta skolchefer som Dalanytt har talat med säger att de istället försöker nå en lösning genom omplacering, men att det inte är aktuellt att betala någon för att sluta sitt jobb.