Hudcancerfall ökar i Sverige och Dalarna

Antalet fall av hudcancer har ökat i Sverige och i Dalarna. Och det är många som glömmer bort att skydda huden mot farliga UV strålar under sommaren. Något som långsiktigt kan leda till cancer. Men många är medvetna om riskerna som finns tror Ylva Svedberg, hudläkare på Falu lasarett.

– När man träffar många yngre så berättar dem att de undviker att sola. De är medvetna om riskerna på ett annat sätt än vad man var förut, säger Ylva Svedberg som är hudläkare på Falu lasarett.

Allt fler skyddar sig för solens strålar med hjälp av solskyddsmedel. Men många glömmer bort att solskyddet inte håller hela dagen eller väljer att skydda barnen och glömmer bort sig själva.

Vid dammsjön i Säter sitter Annica Magnusson på en filt i skuggan och med sig har hon barnen Hampus och Gabriel.

– Man tycker att det är viktigt att skydda sig så gott det går, säger Annica Magnusson som bara använder solskydd på barnen men inte på sig själv.

– Jag har gjort det tidigare i sommar, jag har varit ute så mycket i sommar så jag tror inte att jag bränner mig, menar Annica Magnusson.

På Apotek shopen i Falun har försäljningen av sol produketer ökat. Något som kan bero på bättre medvetenhet av riskerna för farliga strålar och cancer berättar butikschefen Helena Willman.

– Många som känner att de vill bli bruna fort tycker att det räcker med en låg faktor och så bränner man sig fort, säger Helena Willman.