Varginformatör hotad efter vargenkät

Varginformatören Jan Perjons har under den senaste tiden fått ta emot fler telefonhot från och samma person. Det hela handlar om den enkät Jan Perjons gjorde i början av sommaren och som visade att befolkningen i vargtäta områden i länet tycker att det är okej att ha varg i skogen i närheten av där dom bor. Och nu funderar Jan Perjons att själv agera mot hoten.

– Nu har jag fått så många påringningar så att nu blir det polisanmälan nästa gång han ringer, det är punkt slut där, säger Jan Perjons. Han berättar att personen som ringer är en stark rovdjurshatare.

– Han tycker att jag ska bunta ihop undersökningen och stoppa upp den, han tycker inte om mig helt enkelt, säger Jan Perjons.

Det är svårt att säga hur vanligt det är att heta känslor i rovdjursfrågan leder så långt som till trakasserier eller rena hot. Hoten kommer både från vargmotståndare och förespråkare. Länsstyrelsen i Dalarna har vid några tillfällen polisanmält människor som hotat anställda, det handlar till exempel om att personalen kallats för grova, nedsättande saker eller att människor dom mött i skogen visat upp vapen på ett hotfullt sätt.

Men i vardagen är hot mycket ovanligt, säger Marit Ragnarsson, som är samordnare för naturskydd, fast att samarbeta med länsstyrelsen kan vara känsligt.

– Hela rovdjursorganisationen är ju så beroende av lokala rapportörer ute i bygderna, och där finns det rapportörer som vill vara anonyma.

Vad tror du skulle hända om de visar vilka de är?
– Man kan tänka sig att man känner ute i på den ort man bor att man blir betraktad som lite förrädare, säger Marit Ragnarsson.