Inget åtal för åtel

Det var rätt att lägga ned förundersökningen av de jägare som sköt björnen Untorparen. Det beslutade vice överåklagare Kerstin Skarp i dag.
Det var för drygt ett år sedan som några jägare sköt björnen Untorparen i Emådalen i Orsa. Polisen konstaterade att björnen skjutits vid åtel, det vill säga att mat lagts ut för att locka fram björnen, vilket är förbjudet enligt ett beslut av som tagits av Naturvårdsverket. Ändå åtalades jägarna aldrig. För trots att jakt vid åtel är ett brott, så kunde kammaråklagare Per-Erik Persson i Falun inte hitta någon regel om straff för brottet och lade ned förundersökningen. Det beslutet fick Naturvårdsverket att begära överprövning hos åklagarmyndigheten i Västerås, och i dag slår vice överåklagare Kerstin Skarp fast att kammaråklagaren i Falun gjorde rätt. Det går alltså inte att döma någon för åteljakt, trots att det är förbjudet. Dalanytt har talat med Naturvårdsverkets jurist, men han vill inte kommentera beslutet. Om Naturvårdsverket vill gå vidare i ärendet kan de begära överprövning hos riksåklagaren.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".