Johansson (c) bäst enligt RFSL

Moderaternas riksdagsledamot Rolf Gunnarsson är sämst av Dalarnas riksdagsledamöter på att ta upp frågor som rör homosexuella, bisexuella och transpersoner i riksdagen. Bäst är centerns riksdagsledamot Kenneth Johansson. Det visar en kartläggning av RFSL.

– Jag är rätt stolt, säger Kenneth Johansson som kommer på en 31:e plats i RFSL:s kartläggning.

Det är för tredje gången som RFSL gör den här undersökningen. Man har tittat på ett antal frågor som berör HBT-personers rättigheter och sedan satt poäng på hur de olika riksdagsledamöterna har röstat. Om man röstar för hbt-personers rättigheter får man pluspoäng, om man röstar mot får man minuspoäng. RFSL har även tittat på hur aktiva riksdagsledamöterna varit i interpellationer, skriftliga frågor och motionsyrkanden.

Kenneth Johansson får 81 poäng av RFSL. Han har röstat för HBT-personers rättigheter i alla frågor utom en. Han har också varit flitig i motionsyrkanden och skriftliga frågor.

– Jag har engagerat mig ganska mycket i riksdagen i rättvisefrågor. Och det här är ett område som verkligen är ett exempel på det, säger Johansson till Dalanytt.

Sämst av Dalarnas riksdagsledamöter är moderaternas Rolf Gunnarsson. Han får betyget minus fem och hamnar på en delad 89:e plats.

– Det kan man kommentera på olika sätt, jag har röstat som partiet gjort, jag har ingen annan politik, säger Rolf Gunnarsson.

På listan över vilka partier som är HBT-vänligast i riksdagen så ligger Miljöpartiet i topp och Kristdemokraterna i botten. Centerpartiet på en tredje plats. Och alla centerpartister röstar inte som Kenneth Johansson. Partikollegan Rigmor Stenmark från Uppsala län hamnar på en 85:e plats i undersökningen.

I bottenskiktet finns Ulrik Lindgren från Kristdemokraterna. Och ännu längre ner alltså Rolf Gunnarsson. Och frågan är ju om han nu kommer att tänka om när det gäller frågor om HBT-personers rättigheter.

–Nja det vet jag inte, jag kommer följa partiets linje, säger Rolf Gunnarsson.