Ökning av kläder till hjälporganisationer

Ökningen har varit enorm när det gäller kläder som lämnas in till hjälporganisationer. Carina Timber Jensen sorterar kläder på Erikshjälpen i Rättvik och hon vet inte hur de ska hinna ta hand om allt som lämnas in

Allt fler slänger sina kläder i soporna eftersom flera organisationer har slutat med sina inlämningscontainrar men hos de organisationer som fortfarande tar hand om kläder har ökningen varit lavinartad.

Carina Timber Jensen sorterar kläder på Erikshjälpen i Rättvik och hon har en hel del att göra. De senaste åren har kläderna fullkomligt strömmat in och på lagret är det svarta säckar och bruna banankartonger från golv till tak.

– Vi är inte så många som jobbar med kläder så det är svårt att hinna få allting sorterat, säger Carina Timber Jensen på Erikshjälpen.

I Dalarna har Erikshjälpen tre butiker. Hos alla tre ser situationen likadan ut och det beror på att man inte längre har särskilt stor konkurrens i klädinsamlandet.

– Här i Rättvik är det ju bara vi som tar emot kläder, säger Carina Timber Jensen.

Carina Timber Jensen tror att fler vi hjälpa till efter alla katastrofer som har varit. Mindre konkurrens och en ökad givmildhet innebär att allt fler vill lämna in sina kläder. En av dem som alltid lämnar in kläder när hon städar det är Irma Nilsson i Rättvik.

– Tack vare media har man fått mer insyn i hela världen så det har nog blivit mer, säger Irma Nilsson.