Oro för att viktig e-post kan försvinna i spamflod

Ludvika kommun har problem med skräppost  som kommer med e-posten. Mer än hälften av alla mail som kommer in till kommunen är ren reklam, något som tar tid att sortera bort. Det finns också en oro för att viktiga mail ska försvinna bland all skräppost.

Trots att kommunen har skräppostfilter blir det ändå bekymmer, berättar Monica Lundin Andersson som är it-chef i Ludvika kommun.

– Vi har ett filter som sorterar bort skräppost men det finns ändå post som slinker igenom. Om vi ställer om inställningarna blir det tvärt om, då kan viktig post komma bort i sorteringen, säger hon.

Mycket tid ägnas åt att rensa i posten

Nej filtret som samlar upp skräpposten är inte hundraprocentigt säkert. Varje e-postmeddelande måste gås igenom ändå. För Lena Ohlsson och Ing-Britt Svensson på kommunkansliet tar det här tid.

– Man måste gå igenom all post även om vi har en speciell mapp där skräpposten hamnar. Det kan gömma sig vanliga e-postmeddelanden där, säger Lena Olsson.

Skräpposten kan vara av olika slag: Tävlingar där man kan vinna pengar, försäljning av Viagra, piller som garanterar större muskler eller rena porrmejl och enligt Monica Lundin Andersson är det nackdelen med att kommunen ska vara lätt att nå.

– Vår adress finns med på hemsidor och de som vill skicka skräppost söker upp sådana adresser.

Tror du att ni kan få ett stopp på skräpposten?

– Det är svårt. De som gör sådant här ligger alltid steget före.