S-politiker anklagas för sexuella trakasserier

Den socialdemokratiska politikern och den höga tjänstemannen inom Borlänge kommun, Lars-Eric Hammarqvist utreds nu av kommunledningen och facket efter anklagelser om bland annat sexuella trakasserier. Flera kvinnor som Sveriges Radio Dalarna talat med bekräftar att det är problem med Hammarqvist, som bland annat beskrivs som sexfixerad.

En utredning har gjorts rörande Lars-Eric Hammarqvist, då han blivit anmäld för sexuella trakasserier. Kvinnan som anmält honom gick hem från jobbet i våras, och kommunledningen bestämde då att hon skulle få vara hemma med full lön.

Det har hon varit i fem månader nu. Och vad är det då som Lars-Eric Hammarqvist gjort. Jo, enligt den anmälande kvinnan så blev Hammarqvist kär, och han kunde absolut inte stå ut med att känslorna inte var besvarade. I tid och otid har han därför sen trängt sig på.

– Han läser in att jag säkert har dem här känslorna för honom vilket jag inte har. Han pratar mycket, gärna ofta länge om sex. Det är rysligt om man sitter ensam med sin chef, säger en av kvinnorna som Sveriges Radio Dalarna talat med.

Lars-Eric Hammarqvist verkar enligt de kvinnor vi talat med komma in på ämnet sex allt som oftast. Till exempel kan ett enskilt jobbsamtal helt plötsligt ledas in på området underlivspercing och analsex, berättar en annan kvinna som också har att göra med Lars-Eric Hammarqvist i jobbet. För henne berättade han om tillsättningen av en manlig rektor på det här sättet:

– Och då trodde tanterna där att de skulle få dit en man och så upptäcker de att han har ingen kuk. Jag ifrågasätter starkt att en sådan person får ha kvar sin post. Att vi kan ha en sådan person i Borlänge kommun, det ifrågasätter jag starkt, säger en av kvinnorna Sveriges Radio Dalarna talat med.

Lars-Eric Hammarqvist inte vill kommentera uppgifterna om sextrakasserier.

Nästa vecka ska kommunledningen i Borlänge förhandla med den anmälande kvinnans fackförbund.