Borlängepolitikern anmäld för mobbning

Han har anmälts för sexuella trakasserier och även för mobbning. Nu utreds anklagelserna mot Lars-Eric Hammarqvist, socialdemokratisk politiker och hög tjänsteman inom Borlänge kommun, och han lämnar tillsvidare sin tjänst som skolområdeschef i Borlänge. Hans kollegor berättar att många mår dåligt av hans sätt att bemöta folk.

En utredning har satts igång kring händelserna som Lars-Eric Hammarqvist är anklagad för och den utredningen fortsätter nu. En kollega berättar hur han ska ha mobbat personalen. Hon har jobbat som arbetsledare inom förskola och skola i Borlänge. Hon har haft Lars-Eric Hammarqvist som sin chef under 15 år.

Hon har valt att ställa upp och stödja den kvinna och kollega som inte orkar jobba under Lars-Eric Hammarqvist längre och som anmält honom för sexuella trakasserier. Den här arbetsledaren har informerat kommunchefen Lars Ivarsson och kommunalrådet Nils Persson om att även hon sett hur Lars-Eric Hammarqvist behandlar sin personal.

– Människor tas ifrån uppdrag fast dom klarar det bra och människor ute i organisationen tycker att det fungerar bra, säger kollegan som vill vara anonym.

Hon säger att befogenheter helt plötsligt kan försvinna. Folk haussas upp och får höra hur duktiga de är och hur ytterst lämpade de är för nya uppgifter. För att sedan, helt plötsligt och utan förvarning, hamna i onåd.

– Han har hittat en metod som är fruktansvärd att hantera människor på, säger kollegan.

Lars-Eric Hammarqvist har än så länge har kvar sina politiska uppdrag, som gruppledare för socialdemokraterna i fullmäktige och ordförande i Borlänge Energi. Han vill själv inte kommentera anklagelserna.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".