Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Jägarförbundet avråder från åteljakt

Trots att rättsväsendet två gånger har slagit fast att det inte går att straffa en jägare som bryter mot Naturvårdsverkets förbud mot åteljakt uppmanar jägarförbundet sina medlemmar att lyda förbudet. - Det är sannolikt att man kommer begära överprövning i högre instans, så därför är väl inte sista ordet sagt i den här frågan, säger Rolf Brittas, verksamhetschef på Jägarförbundet Gävle-Dala till Dalanytt.
Det är fallet med björnen Untorparen som skapat den oklarhet som råder runt Naturvårdsverkets regel. Jägaren som sköt björnen polisanmäldes eftersom det fanns misstankar om att björnen skjutits vid åtel. Men åklagaren lade ned förundersökningen, eftersom det enligt honom inte finns något straff för den som bryter mot förbudet. Därför kunde saken inte gå vidare till åtal. Beslutet överklagades till överåklagaren, men även där resulterade utredningen i att det inte går att åtala någon för brottet. Men Rolf Brittas tycker inte att man ska tolka beslutet som att det är fritt fram för åteljakt: - Så länge det inte är prövat kan man ju inte riktigt dra den slutsatsen. Jag avråder jägarna från att bryta mot bestämmelsen, säger Rolf Brittas. Naturvårdsverket har nyligen skrivit om Jaktkungörelsen, men just partiet om åteljakt har man inte ändrat i, trots oklarheterna. - Jag är lite förvånad över att man inte har gjort det och jag tycker natrurligtvis att det är väldigt olyckligt att vi har ett oklart regelverk, säger Rolf Brittas. Om nu den här bedömningen håller även i riksåklagarens eventuella prövning, då tycker jag att Naturvårdsverket hädanefter borde ändra språkbruk i sina beslut och använda ordet rekommendation istället för förbud.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".