Förvirring i resultatlistorna i Vansbro

Fredrik Olsson, Hudiksvalls SS, vann årets Vansbrosimning. Till en början ropades också Mia Brodén, Falu SS, ut som vinnare på damsidan. Men Radio Dalarnas reporter uppmärksammade tävlingsledningen på att en annan dam faktiskt var före Mia Brodén i mål.
Segraren Fredrik Olsson från Hudiksvall gick i mål på ny rekordtid i årets upplaga av Vansbrosimningen. Han var först i vansbrosimningens historia att klara de tre kilometrarna i Vanån och Västerdalälven på en tid under 30 minuter. Han slog det gamla rekordet med mer än en minut med sina 29.46. Tvåa kom fjolårets segare Mikael Rosén från Stockholmspolisen på 30.14. Bästa dalasimmare blev Jonas Djurback från Falu SS. Han kom på en femte plats på tiden 31:28. Struligt på damsidan Vem som egentligen vann på damsidan är inte lika självklart. Mia Brodén, Falu SS utropades först som segrare. Men när Dalanytts reporter bad att få se resultatlistorna uppstod förvirring. Han hittade nämligen ett annat kvinnonamn, Åsa Neij, Jönköpings SS, före Mia Brodén i resultatlistan. Det visade sig att Åsa Neij simmat med en herrmössa på huvudet. Därför såg det först ut som om Mia Brodén, som hade damernas färg på sin mössa, var första kvinna i mål. Åsa Neij gick i mål på tiden 32:44, vilket dessutom är 13 sekunder snabbare än det gamla rekordet. Mia Brodén var två sekunder efter Åsa Neij, och därmed bästa dalasimmerska. Nästa kvinna, Susanna von Holst, Falu SS, kom i mål efter ytterligare 14 sekunder. Tävlingsledningen har ännu meddelat hur man hanterar den här situationen, så vem som ska räknas som segrarinna på damsidan i årets Vansbrosimning är ännu oklart.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".