Rättegång mot mordbrännare inleds idag

I dag inleds hovrättsförhandlingen mot den 42-årige skåning som Mora tingsrätt dömt till tre års fängelse för försök till mordbrand vid två företag. Målet har fått stor uppmärksamhet eftersom mannen tidigare misstänkts för mordbränder i södra Sverige. Han har dock alltid friats för alla misstankar.

42-åringen fälldes i tingsrätten för att han hade försökt anlägga brand vid Frosts knivfabrik och vid Triumglass. Det här var i november i fjol.

Åklgaren ansåg vid rättegången att brotten skulle bedömas som grova och att straffet skulle bestämmas till 6 års fängelse. Men Mora tingsätt menade att det handlade om mordbrandsförsök av normalgraden och nöjde sig med tre års fängelse som straff.

42-åringen har överklagat tingsrättsdomen för att bli friad när det gäller försöken till mordbrand. Han hävdar att det inte funnits någon fara för omfattande förstörelse av annans egendom, som det heter i överklagandet. Och att han inte haft något uppsåt att anlägga bränder.

Han har också yrkat på att det narkotikabrott som han erkänt bara ska leda till böter.

Åklagaren har också överklagat tingsrättsdomen , men för att få straffet för 42-åringen skärpt.

I dag inleds alltså förhandlingen vid Svea Hovrätt i målet som fått stor medial uppmärksamhet, bland annat för att mannen tidigare varit misstänkt för flera mordbränder i syd-Sverige, men alltid friats i slutändan.

Två dar har Svea Hovrätt avsatt för målet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".