Inställda tåg guldgruva för bussbolag

Att tågen inte går är inte bara besvärligt för resenärerna, det blir dyrt för SJ också. Det handlar om ett antal miljoner kronor i månaden till ersättningstrafik sa SJ i vintras. Och dom pengarna hamnar i bussbolagens fickor, så det finns vinnare på tågeländet.
- Vi gläds ju inte åt andras olycka, men samtidigt är vi glada att vi har sysselsättning för vår personal, säger Hans Bergström, platschef för Linjebuss i Dalarna till Dalanytt. Han vet inte hur mycket företaget tjänar på tågkaoset. - Det är klart att vi hoppas ju att det ska ge ett överskott. Mellan Borlänge och Malung ersätts i stort sett alla tåg med bussar. Och där inte Linjebuss räcker till kallas andra bussföretag in. I Gävle- Dalaområdet handlar det om ett tiotal företag som har fått oväntat mycket att göra. - Det har ju varit mycket jobb för driftledarna att planera. Men alla har gjort ett jättebra jobb, bådeden administrativa personalen och förarna och de företag som vi har lejt in. Det har fungerat jättebra, säger Hans Bergström.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".