Kartongfabrik vill flytta järnvägen

Stora Enso är i behov av ny mark vid Fors kartongfabrik utanför Avesta för att bruket ska kunna växa och utvecklas. Men två vägar och järnvägen hindrar en expansion, och Stora Enso vill nu att de flyttas.

Det här är problem som Stora Enso, Region Dalarna och Avesta kommun nu vill diskutera med infrastrukturminiser Ulrika Messing. I ett brev till regeringen begär man nu en träff med henne.

Fors kartonfabrik står i dag inför stora investeringar som syftar till att öka produktionen, stärka konkurrenskraften och trygga verksamheten för framtiden. Det finns redan koncessionsbeslut som ger möjlighet till en produktionsökning från 370 000 till 500 000 ton.

Ny mark behövs alltså, bland annat för en ny massafabrik, massalager och biobränslelager. Men riksväg 68, väg 736 och järnvägen sätter stopp för investeringsplanerna.

En flytt av de här kommunikationslederna är av strategisk betydelse för såväl bruket som kommunen och regionen heter det i det brev som Ulrika Messing fått i sin hand.

För Stora Enso är kartongsfabriken i Fors en priorierad enhet. Under den senaste tioårsperiden har 1,7 miljarder kronor investerats där, och tryggat jobben för 720 anställda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".