Sex års fängelse för våldtäkter

Idag kom domen mot en 29-årig man från Säter som åtalats vid Falu tingsrätt misstänkt för bland annat våldtäkt och grov kvinnofridskränkning. Och tingsrätten gick på åklagarens linje och dömde mannen till ett hårt fängelsestraff.
Sex års fängelse blev domen mot den 29-årige mannen från Säter som stått till svars vid Falu tingsrätt för att vid upprepade tillfällen våldtagit, misshandlat och hotat den kvinna som han levt tillsammans med. Alla de brott som mannen har begått har begåtts mellan den 22 december förra året och den 21a april i år. De fem våldtäkter som mannen dömts för har begåtts dels i en lägenhet i Stockholm, och dels i mannens bostad i Säter. I samliga fall har mannen genom våld och hot tvingat kvinnan till anala samlag, och vid ett flertal tillfällen har han även slagit kvinnan och hotat att döda henne om hon inte gjorde som han sa. Mannen ska också ha misshandlat och hotat kvinnan vid ett flertal andra tillfällen, då han bland annat har slagit, sparkat och hotat kvinnan att han ska döda henne, om hon inte gjorde som han sa. I vissa fall handlar det om utpressning, då den 29-åriga mannen tvingat kvinnan att ta ut pengar från sitt konto och överlämna pengarna till honom. Mannen har vid tidigare tillfällen dömts för våldtäkt och misshandel, och de brott han nu begått har skett under hans prövotid, något som förstärker domen ytterligare. Han har också genomgått en rättspsykiatrisk undersökning, som visar att han INTE lider av någon psykisk störning eller att han begått gärningarna under tid för psykisk störning. Och därför bör han heller inte dömas till rättspsykiatrisk vård, menar tingsrätten, som istället dömer honom till sex års fängelse för grov kvinnofridskränkning, våltäkt, olaga hot och utpressning. Han ska också betala ett skadestånd till kvinnan på 285 000 kronor.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".