Arbetslösheten minskar i Älvdalen

Älvdalen är en kommun har präglats av utflyttning och hög arbetslöshet under många år. Men nu kan en vändning vara på gång. De senaste siffrorna visar nämligen på en minskning av den öppna arbetslösheten. Lena Bäckman är chef för Arbetsförmedlingen i Älvdalens Kommun och hon säger att minskningen är den största i länet.

Älvdalens Kommun har många dystra år bakom sig med utflyttning och rekordhög arbetslöshet. De senaste tio åren har kommunen förlorat närmare 800 invånare, om den trenden skulle hålla i sig skulle den sista personen flytta från kommunen om 95 år.

Nu kanske ett trendbrott är på gång. Älvdalingarna blir fler, kommunen hade ett plus på 23 stycken det första halvåret i år. Arbetslösheten går ner, den har minskat mest i hela länet.

– Vi minskar med nästan tre procent på den öppna arbetslösheten, säger Lena Bäckman, på Arbetsförmedlingen.

Lena Bäckman tror att arbetstillfällena blir fler när Idre fjäll expanderar. Dessutom behövs det personal till vårdsektorn när allt fler blir äldre. Det är ett stort behov av mastmontörer och byggarbetare i Norge, företagen där behöver utbildad arbetskraft.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".