Fackföreningsfientlig butikskedja till Falun

En nyetablering av en matvarukedja är på gång i Falun. Det är den tyska lågpriskedjan Lidl som köpt två marker i Falun; en i Norslund och en på Norra Järnvägsgatan, och bygget av lågpriskedjan kan komma att starta i början av nästa år. Men i Tyskland är det här företagets rykte inte det bästa. Fackföreningsfientligt, tycker facket i Tyskland.
Lidl ingår i företagsgruppen Schwartz. Företaget har över 4 000 butiker runt om i Europa och nu expanderar det starkt i Norden. Företaget är också ett av Europas mest hemlighetsfulla företag. Det är inte börsnoterat, och uppgifter om bland annat kostnader och omsättning släpps inte gärna ut till allmänheten. För, som företagest taleskvinna Claudia Weiss säger till Svenska Dagbladet; det är vår företagsfilosofi. Vi ringde och frågade Faluns näringslivschef Hans Ahlin, om han visste något om företaget Lidl. Men han säger att han inte fått någon större information om det. Så vi vänder oss till Faluns kommunalråd, Maria Wilje, och frågar henne, vad hon vet om det tyska företaget Lidl? -Jag vet att det är ett tyskt företag, så mycket mer vet inte jag, säger Maria Wilje. -Är det inte konstigt med ett företag som är så hemlighetsfullt? -Jag vet inte hur det är med den saken så jag kan inte kommentera det, säger MAria Wilje. Faluns etableringspolicy säger att vilket företag som helst får etablera sig här, och därför vet man inte att Litl till exempel har fått omdömet fackföreningsfientligt. Bara sju av Lidls sammanlagt 2 200 butiker i Tyskland har en fackföreningsklubb. Och deras personal behandlas inte särskillt väl; det är inte ovanligt att dom anställda i Tyskland arbetar upp emot tio timmar per dag. -Företaget måste givetvis följa svenska lagar där det väl kommer hit, säger Maria Wilje. Det förutsätter jag att det gör.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".