Statsbidrag förutsättning för kritiserat kraftverk

Mångmiljonbelopp från staten betalas årligen ut till kraftbolagen för att bygga vattenkraftverk runtom i Sverige. Och det är tveksamt om kraftbolaget Fortum överhuvudtaget skulle ha startat kraftverksbygget i Johannesholm utan det här bidraget.
I Dalanytt morse kunde vi höra hur planingenjören Anders Ramsson tyckte att statliga bidrag förstör landskapsbilden för turismen i området runt Vanån. Från 1998 och fram till årskiftet 2002-2003 har Staten avsatt 150 miljoner kronor för bland annat småskalig vatten kraft i Sverige. När det gäller det minikraftverk i Vanån vid Johannisholm i Mora kommun får kraftbolaget Fortum fyra miljoner kronor av staten. -Bidraget från staten är viktiga pengar för bolaget säger Rojne Söderström, Fortums områderschef i norra Dalarna. Det är inte helt säkert att vi startat kraftverksbygget utan det här bidraget.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".