Naturskyddsföreningen upprörs över vargbeslut

I går kom Naturvårdsverkets beslut att tillåta skyddsjakt på den varg som dödat fem kalvar i Väsetrakten utanför Karlstad i Värmland. Bara en gång tidigare har Naturvårdsverket fattat ett sånt här beslut.
Lars-Erik Liljelund, generaldirektör på Naturvårdsverket försvarar beslutet. -Svensk rovdjurspolitik är inte enkel att följa, säger han. Men vi ansåg det viktigt att våga göra en sådan här markering. Det handlar om att få skydda sin egendom. -Och vi är ganska övertygade om att vi inte bryter mot någon lagstiftning, säger han. Men det är precis vad Naturvårdsverket nu gör, hävdar Svenska Naturskyddsföreningen. -Vi menar att Naturvårdsverket nu brytit mot både svenska och EU-regler, säger Mikael Karlsson, riksordförande i Svenska Naturskyddsföreningen. Han är upprörd över beslutet. -Vi måste lära oss att acceptera att tamboskap kan rivas av varg, säger han. Det är viktigt att vargstammen lämnas ifred. Ingenting garanterar ju att det är rätt varg som skjuts i det aktuella fallet. -Naturvårdsverkets beslut, säger Mikael Karlsson,skapar förväntningar. Nästa gång tamdjur angrips av varg kommer nya krav på skyddsjakt att resas.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".