Pappers säger nej till ordet feminist

I helgen misslyckades försöket att föra in ordet feminist i fackföreningen Pappers stadgar. Ombuden på pappers kongress i Göteborg röstade nämligen nej till det förslaget. Thomas Nilsson från Grycksbo är en av dem som skrev motionen och han är besviken över att Pappers sa nej.

Pappers kongressen sa nej till kravet från avdelningarna i Grycksbo och Iggesund om att Pappers ska arbeta för en samhällsförändring på bland annat feministisk grundval. Det var bara 39 ombud som sa ja och 108 personer röstade nej.

– Jag trodde faktiskt att det var en majoritet inom förbundet som förstod dom här frågorna, säger Thomas Nilsson som tror att många är rädda för ordet feminist.

Det handlar om inlärda könsroller och det vi lär oss från det att vi är små och som sedan påverkar våra val. I Grycksbo till exempel är det få kvinnor som jobbar i produktionen. Istället gör de enklare jobb och i nedskärningstider är det kvinnornas jobb som tas bort först säger Thomas Nilsson. Ett annat exempel i Grycksbo är att män oftare än kvinnor lär sig fler arbetsuppgifter.

– Vi har ett lönesystem som gör att man får bättre lön om man kan flera olika jobb och då är frågan vem som får kompetensutvecklingen, säger Thomas Nilsson.

Det här är av orsakerna till att Thomas Nilsson gärna hade sett en markering från pappers sida. Enligt honom handlar allt fackligt arbete om att få bort orättvisor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".