Så gick valet i Dalarnas kommuner och landsting

Landstingsvalet räknades klart nu på förmiddagen. Den borgerliga alliansen har 39 mandat och kan tillsammans med nya Sjukvårdspartiets tre mandat få majoritet med mot vänsterblockets 41.

Det blir maktskifte i flera av Dalarnas kommuner. På några håll tog socialdemokraterna tillbaka makten. Men det var den borgerliga alliansens, och speciellt moderaternas kväll.

– Det är ju onekligen glad stämning här. Nu känns det som att det var värt allt slit, sa moderata ungdomsförbundets ordförande Carl-Oscar Bohlin i går kväll.

Men i Avesta tog socialdemokraterna tillbaka makten. Nästa kommunalråd heter förmodligen Agneta Thörnqvist.
– Då blir det maktskifte här igen och vi återgår till det normala, säger Agneta Thörnqvist.

I Borlänge behåller socialdemokraterna makten men de tappade den egna majoriteten. Lars-Erik Skoglunds nya parti Omsorg för alla tog sig in fullmäktige med tre mandat.
– Jag känner en ödmjukhet och tacksamhet till de som stöttat mig och oss i olika sammanhang, säger Lars-Erik Skoglund.

Ännu ett nytt parti i Borlänges fullmäktige blir främlingsfientliga Sverigedemokraterna.
– Det är beklagligt och oroande för demokratin att de växer, säger kommunalrådet Nils Persson.  

Sverigedemokraterna tog två mandat i Borlänge och behåller också sitt mandat i Orsa. I Falun lutar det åt maktskifte , om den borgerliga alliansen vill ta över, och Hedemora som åter blir socialdemokratiskt. Kicki Printz kan bli nästa kommunalråd där.
– Det här är helt underbart. Jag kan inte annat än jubla, trots att det gått dåligt på riksplan, säger Kicki Prinz.

I Ludvika har socialdemokraterna åter egen majoritet och folkkampanjen för sjukvården får ett mandat i fullmäktige. I Malung tappar socialdemokraterna och vänstern sin majoritet och det nystartade Malung Sälen partiet tar tre mandat.

I Smedjebacken gjorde socialdemokratiska kommunalrådet Leif Nilsson ett kanonval. Socialdemokraterna där fick nästan 59 procent av rösterna och har alltså en betryggande egen majoritet.
– Ja det är ju väldigt glädjande det som sker i Smedjebacken. Det är synd att det går dåligt på riksplanet, säger Leif Nilsson.

I Vansbro kom ännu ett nytt parti in i fullmäktige, när Kommunpartiet tog två mandat. I Vansbro får kommunalrådet Gunnar Magnusson lämna i från sig makten.

Dalarna får skicka fem socialdemokrater till riksdagen, tre moderater, mot en i dag. Övriga partier får ett dalamandat var i riksdan. Folkpartiet gjorde ett dåligt val, men ingår i en allians som firade igår.

På de socialdemokratiska valvakorna var stämningen dämpad. I Orsa hade de valvaka hemma hos Karin Bolin.
– Ja alltså att det skulle bli jämnt det förstod vi, men att det skulle bli en sådan där övervikt för borgarna det trodde inte jag iallafall. Det blir tyvärr ett nytt Sverige imorgon, sa Karin Bolin i Orsa.

Folkomröstningarna om rovdjurspolitiken i Orsa, Rättvik, Mora och Älvdalen slutade med ett mycket klart ja till att det ska bli möjligt att freda tamdjur vid rovdjursangrepp utanför hägn. 71,7 procent röstade ja.
– Ja det var väl ungefär som väntat. kanske lite fler ja än man hade vågat hoppas på, sa Jonny Jones är kommunalråd i Rättvik som säkert sitter kvar på sin post. 

I Mora blir det också ett centerpartistiskt kommunalråd, men där efterträder Peter Helander nu Lars Mattsson-Frost.

Vi kan alltså konstatera att det blir maktskifte i Avesta, Hedemora, Vansbro och Falun och kanske också i Malung.

Resultatet av landstingsvalet ser just nu ut att bli en rysare. Den borgerliga alliansen har 39 mandat och vänsterblocket 41. Det krävs 42 för att nå majoritet.

Sjukvårdspartiet tog sig sig för första gången in i landstingsfullmäktige och får tre mandat och är alltså vågmästare. Om det nya partiet samarbetar med den borgerliga alliansen tappar socialdemokraterna makten för första gången på 80 år.

Men ingenting är klart förrän de sista sena rösterna som inte hunnit fram till vallokalerna i går kväll räknats. Det sker senast onsdag.


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".