Dags för vägarbete. Barnen och ungdomarna kommer bestämma vart cykel- och gångbanorna ska placeras. Foto: PrB

Barn och ungdomar samarbetar med Vägverket

Barn och ungdomar har fått tycka till om väg 293 mellan Ängesgårdarna och Falun. Vägen är för hårt och tungt trafikerad och ska byggas om för en säkrare trafiksituation. För att kunna ta fram planer på ombyggnaden har man vänt sig till experterna – barnen och ungdomarna.

Barnens omdömen om väg 293 har bland annat resulterat i en gång och cykelväg och upprustning av busshållplatserna längs vägen.

Vägverket har gjort en så kallad barn-konsekvens-analys innan de bygger om vägen. Idag tisdag hålls ett informationsmöte om vägen mellan Ängesgårdarna och Falun.

Totalt har man intervjuat 29 barn och ungdomar i olika åldrar som bor utefter väg 293. I den här analysen skriver man att ”Barnen och ungdomarna uttrycker överlag obehag och fara med att bilarna kör så fort, särskilt den tunga trafiken.”

Barnen och ungdomarna har bland annat bestämt vilken sida av vägen cykel- och gångvägen ska ligga. På tisdag ska man ha ett informationsmöte med barn och ungdomar längs vägen. De vuxna är också välkomna men de får hålla sig i bakgrunden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".