Sena böcker en dyr affär för biblioteken

Varje år skickar biblioteket i Falun ut ungefär 17 000 påminnelser till låntagare som inte lämnat tillbaka sina böcker i tid. Det blir en hel del böter, närmare 115 000 kronor.

I Falun krävs det ungefär en halvtidstjänst för att sköta alla utskick av påminnelser och räkningar. Det finansieras dock av inkomsterna bibioteket får från försenade böcker. Det är något som de också budgeterar för.

Men det är inte bara i Falun som det ser ut på det här sättet. Borlängeborna är ännu värre och betalar varje år runt 200 000 kronor i böter. Men det är inte bara pengarna det handlar om.

– Låntagarna borde vara skärpa till sig och lämna tillbaka böckerna i tid, säger Kerstin Gluch som är biblioteksassisten på biblioteket i Falun.

– Vi är ju mest intresserade av att få tillbaka böckerna i tod, så att det blir cirkulation på dem, säger Kerstin Gluch.

10 kronor för porto och adminstration vid påminnelse plus 5 kronor per vecka är vad bötesbeloppet ligger på idag vid Faluns bibliotek. Men om inte låntagarna blir bättre så finns det en risk att avgifterna höjs.
– Om de inte ser till att komma tillbaka med böckerna kan det bli så, säger Kerstin Gluch.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".