Många valde de blanka sedlarna i årets val. Foto: PrB

Älvdalen toppar blankröstandet i Sverige

Nästan 4 000 personer i Dalarna röstade blankt i söndags. Det är betydligt fler än förra valet. I Älvdalen röstade tre procent blankt. Det är mest i hela Sverige.

– Det är inte bra när man röstar blankt. Det är ju svårt att sia varför, säger Herbert Halvarsson, kommunalråd i Älvdalen.

I vilken mån är det här ett problem?
– Jag tycker det är en fingervisning på den politik man haft på riksplan, säger Herbert Halvarsson. 

I Älvdalen, Vansbro och Säter väljer ovanligt många att rösta blankt. Men även om tittar på hela länet är det många blankröster.

Patrik Andersson är en av alla blankröstare. 
– Jag röstade blankt. Inget parti har lyckats fånga mitt intresse och min röst. I vissa sakfrågor kan jag tycka ett parti är bra, men inte som helhet.

Ändå går du och röstar?
– Ja, jag vill vara delaktig till förändring för att vi ska få det bra. Det visar ändå sedan när sedlarna räknas att jag stöder demokratin, säger Patrik Andersson.

Är det här en protest?
– När politikerna ser att det är ganska hög stapel med blankröster så ser dom att det är en hög andel som vill vara med och de ska se det som en sporre, säger partik Andersson. 

– Det är ingen protest så. Det är ett deltagande, men jag är inte nöjd med det som finns, säger Patrik Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".