Olaglig övervakning på McDonalds i Kupolen

McDonalds i Kupolen i Borlänge har i två år kameraövervakat sina gäster utan tillstånd. Dessutom har restaurangen inte ens följt de regler som gäller om man skulle haft tillstånd.
Lagen om kameraövervakning värnar om den personliga integriteten och man får inte sätta upp kameror hur som helst. Det finns regler om såväl vad man får filma som hur övervakningen får gå till. Och man måste ha tillstånd från Länsstyrelsen för att få sättta upp kameror i lokaler dit allmänheten har tillträde. Men något sådant tillstånd har McDonalds i Borlänge inte haft, trots att kamerorna sattes upp för ungefär två år sedan. - Det var inte McDonalds som ägde restaurangen när de sattes upp, så det kan hända att tillståndet står på Quick Service i Västerås, säger Mats Karlsson, biträdande restaurangchef i Borlänge till Dalanytt. Men enligt Christer Hedberg, ansvarig för kameraövervakningen på Länsstyrelsen i Dalarna, finns inget sådant tillstånd. - Vad jag känner till så finns det ingen restaurang i vårat län som har tillstånd att bevaka gäster med kamera, säger han till Dalanytt. En del av kamerorna på McDonalds i Borlänge har varit riktade mot personalutrymmen. Sådan övervakning får man ha utan tillstånd, men Mats Karlsson erkänner att man också haft kameror riktade mot gästerna. Via dessa kameror har gästerna kunnat bevakas när de sitter vid sina bord och äter. Och det kan man nästan aldrig få tillstånd till, enligt Christer Hedberg på Länsstyrelsen. - När det gäller McDonalds kan jag aldrig tänka mig att de skulle få tillstånd att övervaka restaurangdelen, alltså folk som sitter och äter, säger Christer Hedberg. Däremot skulle de möjligen kunna få tillstånd att bevaka kassadelen om det visar sig att det skulle vara stor risk för rån och sånt. Innan ett tillstånd ges vägs nyttan av övervakningen noga mot kränkningen av den personliga integriteten. Intresset att förebygga brott är just en av de faktorer som kan väga tyngre än integriteten. Och det är just ett sådant syfte övervakningen på McDonalds i Borlänge har haft, enligt Mats Karlsson: - Vi har haft överfall mot personal där vi har använt de här filmerna som bevis. Sedan Dalanytt avslöjade att kamerorna varit uppsatta utan tillstånd har samtliga kameror som varit riktade ut i restaurangen plockats ned. Henrik Moselius på Svenska McDonalds säger till Dalanytt att man har gjort ett misstag. När kamerorna sattes upp trodde man att reglerna för övervakning i butik gällde även för restauranger. En butik behöver nämligen inte tillstånd för att sätta upp kameror, utan behöver bara anmäla till Länsstyrelsen att man har övervakning.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".