Bra satsning av Västerås stift

Svenska kyrkan har, som många andra, drabbats av den stora nedgången på aktiemarknaden, många av stiften har stora värden investerade i aktier. Men ett undantag är Västerås stift, som har behållit över 90 procent av sin förmögenhet i skog, trots påtryckningar från kyrkofonden.
Stiftets investeringspolicy påverkades av en resa till England, som stiftets förvaltare gjorde. Där såg man hur Engelska kyrkan hade drabbats hårt av fastighetskraschen för tio år sen. -Engelska kyrkan förlorade nästan halva kapitalet genom sin satsningen på fastigheter och fick sälja mycket av sina tillgångar, bland annat prästgårdarna. Och efter det här så tänkte i alla fall vi efter mycket mer och blev försiktiga, det säger Åsa Tham som är Stiftsjägmästare i Västerås stift, och den som förvaltar stiftets placerade tillgångar. Västerås stift behöll skogen trots att kyrkofonden för några år sedan rekommenderade att stiften borde ha åttio procent av sitt investerade kapital i aktier och fonder. Och det här gör nu att stiftet slipper tänka på att minska konfirmandgrupper, eller göra andra nerdragningar i verksamheten, sådant som andra stift får börja tänka på. -Vi kan fortsätta att dela ut lika mycket åt våra församlingar och pastorat som vi gjort tidigare, vilket gör att de inte behöver dra in på sin verksamhet på grund av kapitalförvaltningen, säger Åsa Tham.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".