Bara två personvalda i dalalandstinget

Det blev enbart två politiker som valdes in i landstinget på personröster och som inte skulle ha valts in om partilistornas ordning följts. Det är moderaterna Ulf Berg i Avesta och Melker Andersson i Hedemora.  Det är betydligt färre än vid de två tidigare landstingsval där persomvalsinslag fuinnits.

Totalt var det 38 politiker som fick mer än fem procent av sitt partis röster i respektive valkrets, alltså klarade personvalsgränsen, men 36 av de hade kommit in i landstingsfullmäktige i alla fall.

Det blev däremot flera politiker som valdes in en annan valkrets än hemmavalkretsen på grund av personvalet. Det gäller Göran Engström, centern, som fick fler personröster i Avesta än i hemmakretsen Västerbergslagen. Gun Andersson kom därmed in på centermandatet i Ludvika.

Toppnamnet på Dalarnas sjukvårdsparti, Lisbeth Mörk-Amnelius, hamnar på ett Avestamandat eftersom partikamraten Ingvar Nilima fick fler personkryss i Ovansiljan.

Kristdemokraten Torsten Larsson från Vansbro tog ett Hedemora-Säter-mandat. Vänsterpartisten Birgitta Lundkvist från Orsa kommer att sitta på ett Falumandat och därmed tar David Örnberg, Mora vänsterns mandat i Ovansiljankretsen.

Miljöpartisterna Ann-Chatrin Lofvars, Orsa hamnar på ett Falumandat och Kerstin Lundh från Hedemora får sitta på ett Nedansiljan-mandat.