Huspriserna sjunker i Smedjebacken

Dalarnas huspriser har ökat mest i hela landet men Smedjebacken är ett stort undantag. Där har priserna i stället gått ner. Margareta Olsson är fastighetsmäklare och hon säger att husen blir sålda till slut men att det är ingen rusning till visningarna och ingen upptrissning av priset.

Statistiken visar att man får betala mindre för ett hus i Smedjebacken i dag än man fick för ett år sedan och det är verkligen tvärt emot utvecklingen i övriga länet.

I genomsnitt har huspriserna i Dalarna gått upp med 15 procent och i till exempel Ludvika har huspriserna gått upp med 14 procent. Dessutom var det mycket dyrare att köpa hus i Ludvika redan innan prisökningen, jämflört med grannkommunen Smedjebacken.

– Vi ligger på ungefär 60 procent av priset, om man jämför Smedjebacken centralt med Ludvika centralt, säger Margareta Olsson som är fastighetsmäklare i Ludvika och Smedjebacken

Barbro Alfredsson har försökt att få sitt hus i Smedjebacken sålt sedan i början på sommaren, men hittills utan framgång. Barbro Alfredssons hus är från 70-talet och på 5 rum och kök. Mäklaren och hon enades om att starta på 450 000 kronor. Men nu är hon nere på 400 000 och än är det inte sålt.

– Det har varit några här och tittat, men inte ens ett tiotal personer, säger Margareta Olsson.