Regler för kameraövervakning oklara

Som dalanytt kunde avslöja igår så har McDonalds i Borlänge kameraövervakat sina gäster under två års tid. Det här trots att man saknat tillstånd. Och det är många som inte känner till dom regler som gäller för kameraövervakning. Till exempel så betalade Landstinget Dalarna flera tusen kronor i vintras för ansökan om ett tillstånd som inte ens behövdes
Det var verksamhetschefen på barn- och ungdomskliniken på Falu Lasarett, Magnus Borres, som ville prova idén att sätta upp övervakningskameror inne på sjuksalarna. I december förra året lämnade han in en ansökan till länsstyrelsen om att få tillstånd att sätta upp kameror, en begäran som kostade landstinget 2 700 kronor. Men det här hade inte behövts, för det behövdes nämligen inget tillstånd för den här sortens kameraövervakning. Det här då det handlade om en intern bevakning på en avdelning, vilket betyder att det är det fritt fram att sätta upp kameror. Verksamhetschef Magnus Borres är på semester och har inte gått att nå för en kommentar. Men Dalanytt kan konstatera att någon kamera fortfarande inte har satts upp på barn- och ungdomkliniken på Falu lasarett.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".