Mutdomar i Hedemora överklagade

Samtliga sju vid Bilprovningen i Hedemora, som dömts för mutbrott, har överklagat sina domar. Däremot har inte den företagare, som fällts för bestickning, för att ha gett de sju öl och sprit, överklagat sin dom. Den har istället överklagats av åklagaren.

De sju fälldes för att ha tagit emot öl och sprit från en företagare i Säter. Det skedde vid två tillfällen, strax före jularna 2004 och 2005.
 
Myndighetsutövare

Falu tingsrätt ansåg att de måste ha varit fullt medvetna om att deras verksamhet var myndighetsutövning och att de därigenom hade begränsade möjligheter att ta emot gåvor.
Alla sju dömdes till 30 dagsböter.
Den företagare som levererade alkoholen dömdes till 40 dagsböter för bestickning. Tingsrätten ansåg att det var gåvor, som företagaren överlämnat för att få förmåner, som exempelvis välvillig behandling vid besiktningar.
För lindrigt undan
Företagaren har inte överklagat sin dom. Det har däremot åklagaren gjort. Kammaråklagare Per Nichols, vid Åklagarmyndighetens enhet mot korruption, anser att företagaren kommit alltför lindringt undan. Därför vill han att straffet för företagaren skärps.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista