48-åring dömd till fängelse för våldtäkt

En 48-årig man från Falun dömdes i dag av Falu tingsrätt till sex års fängelse för grova brott mot sin hustru. Mannen fälldes för bland annat grov våldtäkt, grovt olaga hot och grov kvinnofridskränkning.

Den 48-årige mannen har ett mörkt förflutet. När han var 21 år dömdes han av Halmstads tingsrätt till sluten psykiatrisk vård för mord på sin dåvarande flickvän.

För nio år sen dömdes han av Falu tingsätt till två års fängelse för att ha bränt ner sin egen villa.

Och i dag har han alltså dömts till sex års fängelse för grova brott mot den kvinna han är gift med men inte längre bor tillsammans med.

Det handlar om upprepade fall av misshandel, ofredanden och olaga hot under en längre tid.

Det handlar också om olaga frihetsberövande vid två tillfällen, då mannen låst in hustrun. Vid ett av dessa tillfällen har han hotat att döda henne precis som han gjorde med den tidigare flickvännen.

Mannen greps efter en händelse i augusti sedan mannen hotat kvinnan med en kniv och därefter våldtagit henne.

Tingsrätten anser att kvinnan gjort ett trovärdigt intryck när hon berättat om det som hon tvingats vara med om.

Mannen fälls därför på i princip alla punkter i åtalet. Han döms till sex års fängelse och han ska dessutom betala ett skadestånd på 210 000 kronor till  kvinnan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista