"Skriv så att vanligt folk förstår vad du menar"

Ja den uppmaningen fick anställda i den offentliga sektorn i Dalarna på fredagen. Klarspråksgruppen i Dalarna ordnade en språkvårdsdag för att prata om språket som används på myndigheter. Ofta är det för svårt, och det är väldigt viktig att informationen från myndigheter är lätt att förstå, det säger Ulla Boman som föreläste.

– I takt med att Sverige har blivit ett land där den enskilda medborgaren och göra fler och fler val för sin egen del så är det ännu viktigare att informationen från myndigheter är tydlig så att jag kan göra mitt val, säger Ulla Boman som är Centrum för lättläst.

Ungefär 400 personer som jobbar på myndigheter i Dalarna satt i publiken och fick lära sig mer om betydelsen av att använda ett enklare språk.

Föreläsare var också Fredrik Lindström, språkvetaren som vi sett i TV. Han berättar varför myndigheterna använder ett krångligt språk.

– När det gäller myndigheter och sådana saker så finns det en speciell makt med att behärska en speciell jargong, så är det överallt, säger Fredrik Lindström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista