Drevdagen - byn som vägrar dö

Drevdagen, en by i norra Dalarna, nära gränsen till Norge - sjuder av aktivitet och tillförsikt. Byinnevånarna är kända, sen skolstrejken i mitten av åttiotalet, för att stå upp för sin rätt och aldrig ge upp. Trots att byn med sina 130 innevånare ligger i avfolkningsbygden - så växer invånarantalet. Nu startas nya företag i nära samarbete med varandra - för att göra Drevdagen till en plats att resa till - arbeta - och bo i.
Björn Bolin flyttade till Drevdagen från Sörmland för två år sen. Och han tror helhjärtat på en ljus framtid för drevdagen. - Om tre år, säger han, har vi 5 till sex nya företag i den här byn, dubbla antalet arbetstillfällen, en levande turism både sommar och vinter, affär med livsmedel och utrustning för turismen, restaurang, bensinmack, campingplats, en handikappanpassad väg runt drevdagssjön där handikappade ska kunna leva riktigt friluftsliv, fiska, paddla kanot. - Vi kommer att ha handikappade ungdomar förhoppningsvis som lär sig åka sitt-ski i vår slalombacke, vi kommer att vara norra europas centrum för draghundar, och även ha hundskola för lydnads- och jaktutbildning för hundar. Mathias Björk från Mora har också flyttat till Drevdagen och ska nu till att starta en restaurang och catering-firma tillsammans med sin fru. Och Louise Mosshäll, 22 år gammal och född och uppvuxen i Drevdagen, har valt att flytta hem och förverkliga sin dröm om ett eget hästföretag, med turer på somrar och inridning av unghästar på vintern, och hon förstår inte varför man skulle vilja bo nånannanstans.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".