Självförvaltad skog dröm i Drevdagen

Invånarna i byn Drevdagen i norra Dalarna vill vara med och och förvalta skogen i området kring byn tillsammans med skogsägarna. - Jag tror vi skulle få en helt annorlunda, levande glesbygd, säger Björn Bolin, ordförande i Drevdagens Intresseförening.
Om självförvaltningsidén blir verklighet menar Björn Bolin att byn, skogsbolaget och länsstyrelsen till exempel skulle kunna bilda ett råd där ingrepp och nyttjande av skogen skulle diskuteras. I rådet skulle i så fall skogsbolaget ta upp diskussioner om avverkning ska göras, medan byn skulle ta upp om någon av invånarna ville använda skogen eller marken på något sätt, till exempel i något komersiellt syfte. Och att rådet sedan skulle fatta beslut. - Jag tror att i en framtid kommer det att bli så här, men vi är inte riktigt där än. Björn Bolin fortsätter: - Det här innebär ju rättigheter att kunna bruka naturen på naturens villkor och använda naturen i turistiskt syfte. Men det innebär också en massa skyldigheter och ansvar för oss. Att verkligen vårda den här naturen. Och det är ju ett gemensamt intresse vi har alla parter. Björn Bolin tycker att intresseföreningen har fått bra gehör för sina idéer hos både skogsbolaget Svea Skog och hos Länstyrelsen, men bara fram tills dess man börjat prata om självförvaltning: - Där går det nån sorts gräns, säger han. - Jag tror man är rädd att det ska bli nån sorts lavin, där hela norrlands inland vill förvalta skog och mark. Nu vill Drevdagen bli ett pilotprojekt för att se hur självförvaltningsidén skulle kunna fungera i praktiken. Det kan vara långt dit men Björn Bolin tror att det är så det kommer att bli i framtiden, och att alla har nånting att vinna på det - också skogsbolagen, om dom inser att det går att tjäna pengar tillsammans med lokala aktörer och byar: - Det skulle innebära mycket för norrlands inland tror jag. Jag tror vi skulle få en helt annorlunda, levande glesbygd. Vi skulle kunna påverka mer lokalt hur vår framtid ser ut. Yngre generationer skulle få möjlighet att stanna kvar.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".