Ungdomar har hittat till pengaakuten

Det pågår flera projekt i Dalarna som ska hjälpa ungdomar att förverkliga sina idéer. Men det kan vara svårt att nå ut till de unga och få de att söka pengar från projekten. Region Dalarnas pengaakut är ett undantag och enligt projektledaren Linus Wellander gäller det att ta hjälp från de unga själva för att bättre nå ut med information om projektet

Linus Wellander, projektledare för pengaakuten, säger att det är enkelt att söka pengar från projektet. Den som är mellan 15 och 25 år i länet kan söka för en idé inom områden som rör demokrati, miljö eller kultur.

Max 10 000 kronor per idé får man och totalt satsar landstinget 100 000 kronor på det här. Bara efter några veckor har 5 ansökningar kommit in.

En av dem som söker pengar är Peter Kylenstjärna. Han fick sin idé när han gick på en skola i Norge. Den går ut på att ordna gratis föreläsningar i Falun som lockar mycket folk. Världen i dag kallar han sin aktivitet.

– Det ska vara föreläsningar som på ett eller annat sätt har anknytning till en humanare värld, säger Peter Kylenstjärna.

Peter vill samarbeta med andra som redan tar in föreläsare, som till exempel lasarettet, Rotary och olika skolor. De kan tillsammans till exempel söka pengar för att ordna gratis föreläsningar.