Allt fler falska larm polisanmäls

Hittills i år har dubbelts så många falsklarm polisanmälts jämfört med samma period i fjol. Åke Kjellin, platschef på SOS Alarm, säger att det här är ett stort problem som stjäl resurser från de som verkligen behöver hjälp.

Hittills i år har 21 falsklarm polisanmälts. Samma period i fjol polisanmäldes 10. Dels kostar det mycket pengar för samhället när polis, ambulans och räddningstjänst rycker ut helt i onödan. Dels kan den som verkligen behöver hjälp bli lidande när resurserna är på annat håll.

– Det handlar många gånger om en lek, säger Åke Kjellin, platschef på SOS Alarm, som menar att många nog inte förstår vad de gör.

Dels är det barn och ungdomar som ringer som ett busstreck. Dels handlar det om psykiskt sjuka människor. Det kan även vara kriminella som försöker lura iväg polisen till fel plats inför till exempel ett inbrott.

För de som sitter och svarar i telefon när det ringer till larmnumret 112 är det svårt att alltid veta om den som ringer menar allvar eller inte. I bland har de känslan av att allt inte stämmer men det går inte att chansa efter som det kan vara ett verkligt larm.

– Vi vågar inte ta risken att inte larma ut, säger Åke Kjellin.