Stadigt uppåt inom verkstadsindustrin

Verkstadsindustrin i länet är på vissa håll på väg att bli lika stor som under den topp som nåddes under 90-talet. Det visar siffor från fackföreningen Metall.
I maj i år var 242 av medlemmarna inom Metalls avdelning 63 arbetslösa. Det är mer än 200 färre än samma månad för tre år sedan. Och det är tydligt att det bara går bättre och bättre för verkstadsindustrin i länet. - Sysselsättningen har ökat nu flera år i rad, säger Bo Hansson, lokalombudsman på Metall i Borlänge till Dalanytt. Trots att en del företag fortfarande har det kärvt, och trots att de stora företagen fortsätter att minska sin personal, så blir de arbetslösa alltså färre och färre. Tydligast är trenden i Borlänge och Vansbro. - Man får gå tillbaka ända till före den stora svackan i början på 90-talet för att hitta så många sysselsatta inom industrin här, säger Bo Hansson. I Vansbro samarbetar företagen och hjälper varandra på ett bra sätt, medan det i Borlänge har utvecklats både nya företag och nya branscher på service- och underhållssidan, säger Bo Hansson. NOT: Metalls avdelning 63 orgaiserar anställda inom verkstads- och metallindustrin i Borlänge, Falun, Gagnef, Hedemora, Leksand, Säter och Vansbro.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".