Arbetslösa ungdomar får utlandspraktisera

Praktisera som guide på Nya Zeeland eller prova på hotellbranschen i Nigeria. Det är exempel på vad arbetslösa ungdomar får chansen att göra i Borlänge nu i höst.

– Det ska bli jättespännande, Filipinerna är ett väldigt intressant land, säger 21-åriga Frida Jakobsson ska jobba på ett barnhem på Filipinerna. Hon hoppas på att få tand hand om barnen.
– Att få visa dom att det är någon som bryr sig.

Efter en förberedelsekurs på 10-12 veckor, är Frida Jakobsson tillsammans med 11 andra arbetslösa i åldrarna 20-30 år färdiga för praktik. En praktik som kommer att pågå på olika ställen i världen. Och eftersom resan och uppehälle betalas genom ett stipendie från Ams, arbetsmarknadsstyrelsen, så innebär praktiken ingen extra kostnad.

Rimsky Barlari är handledare för projektet som heter ”Tur och retur”. Och han ser bara fördelar med att lägga sin praktik utomlands.

– Du tar ansvar, du känner att det här måste jag klara av. Sen har man hört från Skellefteå till exempel som har hållit på med det här i flera år att företagarna känner till det här. Ibland så händer det att dom prioriterar dom som har varit utomlands, säger Rimsky Barlari.