Unga tvingas vänta på rättegång

Många unga som misstänks för grova brott får vänta länge på en dom i tingsrätten - trots att ungdomsbrott ska prioriteras. - Det kan innebära att de kommer in i såna kretsar att det blir svårare att få ordning på de här ungdomarna, säger Niclas Eltenius, ungdomsåklagare i Falun, till Ekot.
När ungdomar begått brott ska det enligt lagen ta högst åtta veckor från att någon delgetts misstanke till rättegång, men vanligtvis dröjer det mycket längre. För de 115 ungdomar som förra året dömdes till sluten ungdomsvård tog det i de flesta fall minst fyra månader till de fick sitt straff - i vissa fall upp till ett drygt år - och ibland ännu längre. Falun hade två fall som tog relativt kort tid att verkställa, men Niclas Eltenius tycker att det är oacceptablet att det tar så lång tid på andra håll. Han säger till Ekot att den långa väntetiden på en rättegång kan ha naturliga förklaringar, som att man till exempel vill samla ihop flera brott som begåtts.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".