Pengarna tillbaka om du inte blir gravid

IVF-kliniken i Falun har lyckats hjälpa många att bli gravida och nu går de ut med ett nytt erbjudande. Läkaren Urban Waldenström säger att om de misslyckas med behandlingen, så att paret inte blir med barn, så får de pengarna tillbaka.

Det kan vara svårt att få barn. Omkring 4 till 5 procent av alla par som försöker i landet misslyckas. Många väljer att vända sig till en IVF-klinik för att få hjälp att bli gravida. IVF-kliniken i Falun är privat och tillhör de största i landet men de måste hela tiden få fler par att välja att komma till dem. Nu går kliniken ut med ett nytt erbjudande.

– Man betalar enbart om man blir gravid, säger Urban Waldenström, docent och läkare på IVF-kliniken Falun.

Erbjudandet gäller bara par där kvinnan är under 39 år och dessutom måste hon producera många ägg varje månad. 48 600 kronor kostar det om paret vill ha den här garantin och det är ett antal tusenlappar mer än om de bara betalar för en vanlig, enstaka behandling. I marknadsföringen av sina tjänster så påpekar kliniken har bland de bästa resultaten i landet.

80 procent av dem som kommer till utredning föder barn inom två eller tre år.Det är många som vill komma till kliniken i Falun för att få hjälp. Det kommer par från hela landet.

Metoden som gör att de lyckas så bra på Falukliniken kallas för långtidsodling och den innebär att embryot odlas i 5-6 dagar istället för 2-3 dagar.

– Om man har följt det här emryot hela vägen så vet man att det här ser riktigt bra ut, säger Urban Waldenström.

Det är tack vare bland annat långtidsodlingen som kliniken toppar Socialstyrelsens statistik när det gäller att hjälpa kvinnor under 38 år att bli gravida. Men falukliniken är ensam om att använda den här metoden regelbundet i hela Norden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".