Moramördare frigiven efter 4,5 år

Den man som för några år sedan i ett skilsmässodrama mördade sin hustru i en affärslokal i Mora är nu på fri fot. Mannen har vårdats i Säter under 4,5 år. Nu bedöms han som frisk och beslutet om frigivning fattades för en kort tid sedan av länsrätten i Dalarna. Under det senaste året mannen haft så gott som ständig permission.
Att mannen nu släppts i frihet efter så kort tid efter ett grymt mord väcker upprörda känslor hos kvinnans familj. Om ett förslag till lagändring hade trätt i kraft så skulle mannen fått sitta i fängelse en längre tid. Det här fallet har väckt mycket uppmärksamhet. Mannen genomgick en rättspsykiatrisk undersökning direkt efter mordet och ansågs då fullt frisk. Han dömdes också i tingsrätten till livstids fängelse. Innan hovrättsförhandlingarna gjordes en ny psykiatrisk undersökning som visade att mannen varit sinnesförvirrad när mordet begicks. I hovrätten dömdes han till vård. Eftersom han nu anses frisk får han lämna sjukhuset för gott. Det här fallet, och andra liknande fall där grova våldsmän dömts till vård och tämligen snabbt kommit ut i frihet, har väckt mycket debatt. Det har förefallit vara mer eller mindre en slump hur hårt man blir straffad. Som en följd tillsattes en utredning som i vintras kom med förslag till lagändringar. Bland annat ville utredarna ta bort möjligheten till rättspsykiatrisk vård. Oavsett om man anses sjuk vid gärningstillfället eller inte, ska man med vissa begränsade undantag dömas till ett tidsbestämt straff. Vården, om den behövs, sker då inom strafftiden. Hade den lagen gällt idag så skulle moramördaren med all sannolikhet suttit kvar i fängelse istället för att som nu kunna börja ett nytt liv i frihet i södra Sverige.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".