Tre års fängelse för mordförsök

Den 18-årige yngling från Borlänge som åtalats för bland annat försök till mord dömdes i dag av Falu tingsrätt till tre års fängelse. 18-åringen fälldes för att ha knivstuckit en man sju gånger efter ett rånförsök. Tingsrätten har även funnit ynglingen skyldig till misshandel, olaga hot, övergrepp i rättssak och narkotikabrott.

Det handlar om olika brott som begicks natten till den 19 augusti i Borlänge centrum. 18-åringen och en 14-årig pojke mötte vid en bensinmack tre personer, en kvinna och två män. Dem hotade kvinnan och förmådde henne att lämna ifrån sig en mobiltelefon. Även de två männen blev hotade, i deras fall med kniv. När de lämnade platsen följde 18-åringen och hans yngre kamrat efter och en av männen knivhöggs av 18-åringen sju gånger i rygg och bröstkorg.

18-åringen blev efterhand åtalad, medan 14-åringen överlämnades till socialtjänsten.

Tingsrätten anser i sin dom i dag att åtalet om försök till mord är styrkt. Angreppet har riktat sig mot en person som varit klart hjälplös skriver rätten, som också menar att det rört sig om ett besinningslöst och hänsynslöst våld.

18-åringen som var narkotikapåverkad döms också för rånförsök mot de två männen och för det hot och den stöld som kvinnan utsatts för.

Han fälls också för övergrepp í rättssak och för misshandel av ytterligare två personer och döms alltså till tre års fängelse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".