"Jag hade tappat tron på att han skulle bort"

Den kvinna i Borlänge som blivit sextrakasserad av kommuntjänstemannen Lars-Eric Hammarqvist, gläds över beskedet om att Hammarqvist nu slutar sin tjänst som produktionssamordnare. Men hon oroar sig för vad som står bakom beskedet.

Kvinnan säger att hon inte räknat med att Hammarqvist skulle sluta sin tjänst som produktionssamordnare. I somras avgick han som skolchef efter Dalanytts avslöjande om att flera kvinnor inom kommunen anklagat honom för sexuella trakasserier.

Men som sin tjänst som produktionssamordnare behöll han, något som gjorde att den drabbade kvinnan ändå inte ville gå tillbaka till sitt jobb. Kommunen erbjöd också kvinnan skadestånd på 125 000 kronor, något som kvinnan inte ville acceptera så länge Hammarqvist var kvar på sin tjänst.

Det erbjudandet tar nu kommunen tillbaka i och med att man lyfter bort Hammarqvist från tjänsten som produktionssamordnare. Istället uppmanar man kvinnan att vända sig till arbetsdomstolen.

– Jag vill skuldfrågan utredd. Det vill Hammarqvist också, säger kommunalrådet Nils Persson.

Men om ärendet ska vidare till Arbetsdomstolen eller inte, det har inte den sextrakasserade kvinnan hunnit fundera över än.
– Jag älskar mitt jobb och jag vill tillbaka. Men är jag luttrad. Vad är det som står bakom orden?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".