Tyska turister till Särna

Nu i augusti kommer tyska turistgrupper att komma till Särna för att prova på äventyr, leva i vildmarken och lära sig om den svenska naturen. Bakom satsningen står ett tyskt två-mansföretag, men flera företag i Särnaområdet är med och kommer att bli inblandade på ett eller annat sätt.
Lars-Olov Berglund driver turistgården i Särna tillsammans med sin fru. Han träffade den tyske företagaren Armend Steiger för två år sedan. - Han kommer från München i sydtyskland. Det är ett stadslandskap han lever i. Jag vet inte hur många miljoner invånare München har, men vildmarken, tystnaden, tryggheten och utmaningen var ledord för honom. Det fann han här, tyckte han, säger Lars-Olov Berglund. Genom diskussioner mellan Armend Steiger och Lars-Olov Berglund har idéer om vad som kanske skulle kunna göras växt och ska nu till att förverkligas. Grupper på upp till 15 personer i taget kommer att bo i Särna under ett antal dagar, lära sig fiska och paddla kanot på somrarna, och vandra med snöskor på fjället på vintern. Fler aktiviteter som guidade turer, övernattningar i vildmarken, och även växtfärgning av tyger kan komma att bli del av projektet. För att projektet ska bli bra har Lars-Olov Berglund och Armend Steiger tagit kontakt med flera små företag i Särnaområdet. - Det är positivt för oss och det är positivt för en hel del människor som kommer att jobba med det här och det ger mer slantar till kassan. Man ska inte sticka under stol med att ekonomin är viktigt. Man måste kanske jobba med många olika saker för att kunna överleva på ett bra sätt. Samverkan är det vi absolut ska jobba med. Det blir inte någon miljonsatsning av det här utan det blir i liten skala, men någonstans måste ju också börja, säger Lars-Olov Berglund.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".