Många ekobrott avslöjas i Dalarna

Härvan med svartjobb inom byggbranchen i Gävleborgs och Dalarnas län sväller allt mer. Bara i år har svartjobb för runt 70 miljoner kronor avslöjats, och det kan jämföras med de 60 miljoner som dittills kartlagts av skattemyndigheterna. Det är i Dalarna de flesta ekobrotten avslöjas.
- Vi har under 2002 utrett drygt 30 miljoner kronor i svarta löner och det är i Dalarna alltihop. Alla utredningar vi gjort hittills i år är i Dalarna och vi har flera stora på gång, säger Ulf Sparring, utredare på skattemyndigheten. Det är i Dalarna som som skattemyndigheten och polisen tycks jobba som bäst tillsammans, där har svartjobb för totalt 90 miljoner kronor avslöjats, och fler företag är under utredning. I Gävleborgs län går arbetet trögare, 3- 4 nya utredningar är färdiga hos skattemyndigheten, men polisen har inte tagit sig an dem än. Sammanlagt rör det sig om 40 - 50 miljoner kronor. - I de ärenden vi har utrett har det varit frågan om svart arbetskraft. För att få pengar att avlöna den svarta arbetskraften så har man bokfört falska fakturor eller falska kvitton för att kunna plocka ut pengarna ur företaget, säger Ulf Sparring. Utredningar om svartjobb inom byggbranschen blir alltmer omfattande till antal och till storlek. Till årsskiftet hade 60 miljoner kronor i svartjobb avslöjats, hittills i år 70 miljoner till, och mer är att vänta. - Vi tror ju att vi har mycket kvar att göra i den här branschen än. Vi tror att vi bara tar de största ärenden, de som vi hittar. Det finns nog en hel del till att göra, säger Ulf Sparring på skattemyndigheten.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".