Olyckorna på arbetsplatserna ökar i Dalarna

Arbetsplatsolyckorna har i år ökat markant i Dalarna. Det visar statistik som Arbetsmiljöinspektionen tagit fram för Dalanytts räkning. Det är en fördubbling av olycksfallen i länet de första sju månaderna i år jämfört med samma period förra året.
Olyckan igår på Finnveden i Mora när en sommarvikarie fick handen illa skadad i en press och svetsmaskin, är bara ett av totalt 72 olycksfall i länet under perioden januari till juli. Det här ska ska jämföras med 48 olycksfall under motsvarande period förra året - en ökning med 50 procent. Det här är siffror som vida överskrider vårt grannlän Gävleborg, där ökningen under samma period varit mer marginell. Även antalet tillbud på arbetsplatserna har ökat. Hittills har 35 tillbud inrapporterats, jämfört med 22 förra året under samma period, en ökning med 59 procent. Enda minskningen i statistiken hittas i antalet dödsfall, som minskat från fyra till två. Ingemar Persson arbetar på Arbetsmiljöinspektionen och hittar ingen entydig förklaring till varför olyckorna ökat så mycket just detta år i Dalarna: - Kanske beror det på slimmade arbetsorganisationer och högt arbetstempo. Kanske är benägenheten att anmäla olyckorna större, tror han.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".