Oklara högkostnadsregler för äldre

För en månad sedan trädde det nya högkostnadsskyddet i kraft, den så kallade maxtaxan i äldreomsorgen. Men räkningarna för juli är i de flesta kommuner försenade. Det beror på att det är mycket svårt att tolka de nya reglerna, säger Kjell Egnell på socialförvaltningen i Mora till Dalanytt
Att människor i praktiken skulle få en skuld till kommunen när högkostnadsskyddet infördes var knappast meningen med reformen och det var först efter långa efterforskningar som Kjell Egnell fick klart för sig att det finns en paragraf i kommunallagen som gör det möjligt för kommunerna att göra justeringar så att de boende åtminstone inte hamnar på minus. Men de komplicerade reglerna för det här nya högkostnadsskyddet innebär att de flesta penionärerna i Dalarna ännu inte vet hur mycket pengar de får kvar i plånboken när alla avgifter är betalda. De kommuner som Dalanytt talat med kommer inte att kunna skicka ut räkningarna för juli månad förrän om tidigast någon vecka.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".