Hus i norra Dalarna populära

I kommunerna Mora, Orsa och Älvdalen säljs det näst mest hus i Sverige. Under juli har det bara sålts fler hus i stockholmskommunen Järfälla. På bara en vecka har Föreningsparbankens fastighetsbyrå i Mora haft omkring 8 000 besökare på sin hemsida.
Bland de 140 kontor som Föreningsparbankens fastighetsbyrå har runt om i Sverige tillhör Morakontoret de kontor som säljer mest i hela landet. De senaste fem månaderna har kontoret legat på antingen första, andra eller tredje plats. - Jag tycker det visar allt i vilket fint ställe det här området är, det är så många som vill söka sig till den här fina platsen, säger Bengt Hedenmark, fastighetsmäklare på Föreningssparbankens fastighetsbyrå i Mora. Det är kommunerna Mora, Orsa och Älvdalen som hör till Morakontoret, och på bara en vecka har hemsidan på internet haft omkring 8 000 besökare. - Det här är dalarnas hjärta. Just kring moraområdet har vi Siljan och vi har en riktig vinter och en riktig sommar. Dessutom har vi nära till fjällen, så jag tror att folk från storstäderna gärna letar sig till det här området. Bengt Hedenmark säger att det är folk utifrån som köper fritidshusen. Det rör sig om personer från Norge och Danmark, men också svenskar. - De som köper villor har anknytning till Mora. Det kan vara sådana som har studerat på annan ort och vill dra sig hemåt när de utbildat sig och börjat bilda familj, säger Bengt Hedenmark.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".