Maxtaxa problem för kommunerna

Maxtaxan för äldrevård, som infördes 1 juli innebär ytterligare ekonomiska påfrestningar för kommunerna. Statsbidragen täcker inte den verkliga kostnaden. Samma sak hände när maxtaxan för dagis infördes. Något som irriterar kommunalpolitikerna.
När maxtaxan för dagis infördes sas det att statsbidragen skulle kompensera kommunerna för de ökade kostnaderna, men så blev det inte. Och nu sker alltså samma sak igen när maxtaxan för äldreomsorgen införs. Hos kommunalpolitikerna är detta inte uppskattat. - Det är ju bekymmersamt när vi åläggs sånt här uppifrån. Man har räknat ut att det ska täcka kostnaderna, men så gör det inte det. Man kan ju misstänka att inte har gjort en beredning så att man sett alla konsekvenser, utan kommunerna får stå för risken. Med tanke på den ekonomiska situation vi har i Mora så känns det jobbigt, säger Berndt Martinsson, kommunalråd i Mora.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".