Ungdomar ska "pimpa" länets bussar

Nu ska kollektivtrafiken för ungdomar bli attraktivare i länet. Det ska ske genom ett projekt som kallas ”Pimp my Bus” och det här är inspirerat av ett teveprogram, där man ”hottar” och rustar upp gamla bilar. I projektet ska ungdomar nu komma med förslag på hur bussåkandet kan bli bättre och när projektet är klart så kommer den omgjorda bussen att gå i Dalatrafiks linjetrafik.

– Den skulle varit färgglad i alla fall, lila kanske, sen skulle det vara sköna rallysäten, det säger en av eleverna på Lugnetgymnasiet om hur dom skulle göra om sin buss.

Nuförtiden går det mesta att ”pimpa upp”.
- Bolibompa har pimp my boyfriend, jag har en pimp my phone där det handlar om att extrautrusta telefonen, man hottar upp, säger Henrik Andersson som är projektledare för Pimp my bus.

Pimpa är ett utryck som man kan förklara som, rusta upp, fräscha upp eller lyxa till. Projektet Pimp my bus är inspirerat av teveprogrammet Pimp my ride som visas i musikkanalen MTV där man fräschar upp gamla bilar.

Tanken är nu att ungdomar ska komma med åsikter om hur framtidens kollektivtrafik ska se ut.

– Det handlar om att uppmärksamma frågorna kring kollektivtrafiken, göra den mer attraktiv samtidigt som ungdomarna är Dalatrafiks huvudsakliga resenärsgrupp så det är en slags mötesplats för dialog och utbyte av tankar och idéer kring framtidens kollektivtrafik, säger Henrik Andersson.

Startskottet för det här går i helgen. Då arrangeras Miljötinget i Falun där huvudtemat kommer att vara Pimp my bus.
Där kommer idéerna som ungdomarna presenterar bli ett underlag för en designgrupp som kommer att formge idéerna i modeller.

– Därefter kommer vi att i dialog med Vägverket, Dalatrafik och Swebus hitta en lämplig nivå på vad vi faktiskt kommer att genomföra på en riktig buss. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".